Etichete

duminică, 18 decembrie 2011

Tort (tarta) de mere

Pentru reteta aceasta am fost influentata de cea gasita pe blogul lui Mimi  aici, si de reteta Ligiei Pop, pe care o gasiti aici.
Fara vorba multa, uitati cum am facut eu tortul:
Blat
1 cana de nuci inmuiate
1 cana de fructe uscate: smochine, curmale, prune
1 mar
1/2 lingurita scortisoara macinata
putina nuca de cocos - fulgi

Crema
4 mere
1 ceasca de migdale si nuci, facute faina
1/4 lingurita scortisoara macinata
2 lingurite tarate de psyllium.

Am folosit mere Golden, pentru ca mi se par cele mai potrivite pentru prajituri, dar asta tine doar de gustul meu, asa ca cine doreste sa puna altceva, este liber s-o faca.
Blatul l-am facut astfel:
dupa ce am inmuiat nucile si fructele uscate cam 3 ore, am scurs apa si am pus totul in robot, folosind lama S. Marul l-am taiat bucati, l-am adaugat peste nuci si fructele uscate, am pus scortisoara si fulgii de cocos si am procesat totul la viteza mare. Am pregatit o forma de tort cu marginile detasabile, am pus hartie de copt si am asezat compozitia  in forma.
Am pus totul la congelator 30 minute, dupa care am pregatit crema:
Am maruntit merele, le-am pus in robot, am adaugat migdalele facute faina separat, precum si restul de ingrediente. Am procesat la viteza mare.
Dupa 30 de minute, am scos de la congelator blatul si am pus deasupra crema.
La capitolul ornat, nu prea m-am descurcat, dar gustul tortului este intr-adevar foarte bun, asa cum spun toti cei care au facut aceasta reteta. Eu am folosit goji, catina, migdale si doi trandafiri facuti din coaja de mar :).
Acuma, vreau sa spun ca forma mea de tort este de 26 cm si de aceea poate ar fi fost mai potrivit sa pun mai multa compozitie, ca sa fie tortul mai inalt. As vrea sa gasesc o forma de tort cu diametru mai mic, dar unde am cautat eu inca nu am gasit. Poate Mos Craciun, cine stie?
M-am mai gandit la o varianta de tort pentru Craciun: sa fac unul cu crema verde de kiwi (si eventual un varf de cutit de spirulina pentru culoare mai intensa) si deasupra cu crema rosie de visine. Ce ziceti de idee? Nu promit, dar daca voi face tortul asta saptamana viitoare, pun poze si reteta.

Pofta buna!

4 comentarii:

  1. "La capitolul ornat, nu prea m-am descurcat, dar gustul tortului este intr-adevar foarte bun" - ba da te pricepi :) si sunt sigura ca e foarte bun.

    te rog sa spui daca ai facut tortul cu crema verde. Numai imaginatia mea zburda intr-una dupa tot ce-i verde. asa ca astept sa ma dai pe spate :)

    eu n-am deloc forma detasabila de tort, dar cum nu mai cred in mosu' o sa imi cumpar singura una micuta, ca si mie imi plac torturile inalte :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa-ti spun ca am venit sa te colind. care colinda iti place mai mult?

    aa, si am uitat sa-ti spun ca am facut crema ta de curry doar ca n-am mai numit-o crema deoarece eu am pus naut si susan in loc de migdale si seminte.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani, draga Sakura!!! Iti trimit din inima numai ganduri bune pentru tine si cei din jurul tau!!! Mie imi plac colindele in general, asa ca acum nu-mi vine in minte niciun titlu anume.
    Am facut tortul cu crema verde. A iesit destul de bun, adica cei care l-au mancat l-au apreciat (s-a mancat tot). Sper ca n-au facut-o doar din politete :).
    Nu am vrut sa pun reteta si poze pe blog, pentru ca eu am destul de multe de criticat la el si nu vreau ca cineva sa faca reteta exact asa cum am facut-o eu si sa nu fie multumit. Pot sa-ti dau mai multe detalii si poze, daca imi spui adresa ta de email. Pe mine ma gasesti la adresa anirena2005@yahoo.com.
    Ideea cu naut si susan este buna. O sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt 10 colinde pe blogul meu. Sper sa-ti placa vreuna :)

    RăspundețiȘtergere