Etichete

luni, 2 ianuarie 2012

Tort de portocale

Cristina Parus mi-a dat ideea de a face un tort de portocale si cum parea destul de simplu de facut, am zis sa profit de ocazia Anului Nou si sa incerc. Primul tort de fructe a fost cel din kiwi si rodie, pe care l-am facut pentru o petrecere de Craciun, dar lipsa de experienta si-a spus cuvantul, pentru ca acum as avea multe de schimbat la crema de kiwi. Ma rog, despre asta voi vorbi alta data, dar le multumesc celor care au avut curajul si au mancat tot tortul :).
Tortul acesta de portocale se face usor, ca toate preparatele crude, asa ca simplitatea nu m-a surprins. Iar gustul este exceptional, asa cum spun toti cei care au facut inaintea mea tortul. Reteta pe care am copiat-o si adaptat-o, se afla in original aici.
Eu am folosit urmatoarele ingrediente:
Blat
120 gr nuci inmuiate 24 de ore
15 bucati de curmale inmuiate 3 ore (am adaugat si in jur de 4 prune uscate)
1 lingura de miere
zeama de la o portocala
putina sare
1 lingura tarate psyllium - cred ca nu erau chiar necesare, deci se poate renunta la ele

Crema
100 gr. caju inmuiat
2 linguri miere
1/2 baton vanilie
cubulete papaya
coaja si miezul de la 2 portocale
2 linguri tarate de psyllium..
Blatul l-am facut clasic, adica am pus in robot toate ingredientele, folosind lama in forma de S. A rezultat o coca lipicioasa, pe care am pus-o in forma de tort cu peretii detasabili (by the way, am gasit o forma de tort cu diametru mai mic si n-am mai folosit magaoaia de 26 cm :)). La congelator, pana a fost gata crema.
Crema am facut-o asa cum scrie si Cristina pe blogul ei, amestecand in blender caju cu zeama de la 2 portocale, apoi am adaugat mierea, vanilia, coaja de lamaie si cubuletele de papaya. Ceea ce a rezultat am rasturnat in vasul robotului si am folosit cutitul de amestecat, adaugand in compozitie cele 2 portocale, carora le-am ras coaja, taiate cubulete. Am preferat sa folosesc metoda asta de amestec, pentru ca s-a omogenizat mult mai bine crema.
Separat, am pus in blender 5-6 curmale, o lingura de miere si o portocala si a iesit o alta crema. Gresala pe care am facut-o si pe care va sfatuiesc voi sa n-o faceti, este ca am adaugat aceasta lingura de miere. Nu trebuia, pentru ca portocala si curmalele dau un gust foarte bun, acrisor, pe care l-a stricat cu lingura de miere.
Am scos din congelator blatul, am pus stratul de curmale cu portocale si apoi crema principala.
Am pus tortul la congelator vreo 4 ore, numai bine la 12 noaptea, era gata de mancat.
Este bun, chiar foarte bun, dar am voie sa spun ce nu mi-a placut? Ei bine, data viitoare nu o sa mai pun miere decat in blat, pentru ca a iesit prea dulce dupa gustul meu. Si asa blatul din nuci si crema din caju sunt destul de grele ca gust - foarte bune, dar grele - iar prin adaosul de miere, in loc sa-mi iasa un tort parfumat si acrisor, a iesit unul parfumat si dulce. Sigur ca gusturile nu se discuta, dar imi pare rau ca nu m-am oprit din pusul mierii atunci cand am gustata cremele si am vazut ca-mi plac asa, acrisoare.
Sotul meu a mancat cu mare placere tortul, iar el nu este amator de dulciuri. Parerea lui este ca tortul nu e asa de dulce cum zic eu, ca doar mi se pare. Ma rog, faceti si voi reteta daca doriti, dar gustati permanent inainte de a pune miere. Asta este sfatul meu.
Multumesc Cristina, pentru o reteta minunata, pe care cu siguranta o s-o mai fac.
Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Irena arata foarte frumos tortul tau. inalt si compact.
    cred si eu ca gusturile difera foaaarte mult. eu si sotul meu suntem un exemplu bun la asta. paleta mea gustativa favorita este foarte extinsa exceptand picantele, pe cand la el, este foarte restransa. daca nu-i nimeresc exact gustul, nu se declara incantat de reusitele mele culinare. ce-i fain la gatitul raw e ca poti intervenii in proces (aproape) oricand ca sa modifici gustul. eu am facut de cateva ori asta. am refacut umplutura din nou si asta ptr ca nu imi iesea combinatia dintre acru si dulce exact asa cum doream sa fie la final. mie imi placea oricum , dar,,, trebuia sa-l dau pe spate pe sot ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca tortul este foarte gustos. Mie mi-a parut rau doar ca am pus miere in crema de curmale si portocale. Atat. Cred ca daca lasam crema aia acrisoara, ar fi compensat dulceata blatului si a cremei de deasupra. O sa fac 100% inca o data acest tort, dar va fi mult mai acrisor, asa cum imi place mie.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Multi Ani! Irena draga, arata foarte bine tortul tau. Si sunt sigura ca a fost si foarte bun. Bunul Mos Craciun ti-a adus si forma de tort potrivita dupa cum vad eu. Deci la mai multe torturi! Mie mi-e cam frica sa fac torturi si mereu incerc dulciurile in 3-4 forme mici, mi se pare mai usor.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Mia.
    Forma de tort este mica, are in jur de 10-15 cm diametru. De aceea a iesit tortul asa de inalt.
    Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  5. Irena, ma bucur ca ti-a placut tortuletul. Intr-adevar, am observat si eu ca trebuie avut grija cu mierea/indulcitorul, daca pui prea mult cade greu. Acum mai conteaza si de cantitatea pe care o mananci si cat de obisnuit esti cu gustul de dulce. Sunt persoane care se feresc de dulciuri si nu mai sunt obisnuite, in asa fel incat tortul acesta poate parea extrem de dulce. Dar la ocazii merge, nu? Eu am facut reteta de doua ori pana acum, de Craciun si de Revelion.
    Tortuletul tau arata foarte bine. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Cristina.
    Sa stii ca a fost doar o parere de moment ca tortul este prea dulce. Cand am mancat a doua zi, chiar mi s-a parut ca este foarte bine imbinat gustul de acru-dulce. Probabil ca este important momentul in care mananci. Ca sa fiu sigura, data viitoare voi pune mai putina miere, asa cum am scris mai sus.
    Stii faptul ca-ti urmaresc blogul. Ai retete foarte interesante si am incercat cateva dintre ele. Foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu mutatul meu nu am mai avut deloc timp sa te vizitez aici... Si ce minunatii gasesc aparute intre timp!!! Tortul arat superb, si dupa gustul meu, nici eu nu pun in dulciuri alt indulcitor daca pun fructe uscate, si mie mi se par altfel prea dulci!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Mihaela,
    Ma bucur ca vizitezi blogul meu (pe care l-am facut fiind inspirata de tine, stii doar).
    Da, tortul este foarte bun, delicios.

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Irena,
    te astept cu drag, pe blogul meu, pentru a-ti ridica premiul binemeritat de tine,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Luciana,
    Iti multumesc pentru premiu. Ma voi ocupa de el imediat :).

    RăspundețiȘtergere